L'Albufera, una joia ecològica en perill

I.MARCO

Tal com confirmen les dades oficials recollides en nombrosos articles científics i comprovada una de les principals hipòtesis de treball que l'equip de medi ambient de TheNetVox ha dut a terme mitjançant l'anàlisi de la concentració de diferents compostos químics i observació d'organismes microscòpics, l'Albufera és una llacuna en risc relatiu d'eutrofització.

 

L'Albufera de València va ser declarada parc natural el 23 de juliol de 1986. És una llacuna costanera, amb una profunditat mitjana d'un metre, situada a la costa mediterrània al sud de la ciutat de València. Té una extensió de 23,94 quilòmetres quadrats i està envoltada de 223 quilòmetres quadrats d'arrossars. Està separada del mar per una estreta barra litoral (restinga) sorrenca amb dunes estabilitzades per un bosc de pins (Devesa del Saler). Està formada per un conjunt d'unitats ambientals i paisatgístiques d'enorme valor (platja, dunes mòbils, devesa, mallades i llac), cadascuna amb unes característiques ecològiques pròpies i diferents de la resta.

El seu valor ecològic és molt gran ja que ací es troben espècies en perill d'extinció, com el fartet o el samaruc. A més, l'Albufera és una zona de pas per a moltes espècies d'aus migratòries.

Quan el visitant s'acosta al parc pot fer-ho des de diferents perspectives. Primerament, té l'oportunitat de conéixer un entorn natural únic. En segon lloc, pot rebre informació general sobre l'Albufera, més concretament del Racó de l'Olla i els seus voltants, des del punt de vista ecològic, històric i cultural. En tercer lloc, pot analitzar diferents paràmetres físics i químics del llac de l'Albufera (El Palmar) que permeten valorar no solament l'estat de l'ecosistema llacunar, sinó també les principals amenaces que poguera estar patint i saber en si és un ecosistema en equilibri i, finalment, pot aprendre a valorar, respectar i cuidar la natura.

Menció especial mereixen el Centre d'Interpretació d'Aus del Racó de l'Olla on es fa una xerrada informativa sobre diferents aspectes de l'Albufera seguida d'un xicotet recorregut fins als observatoris d'aus situats en la mallada on es visualitzen aus autòctones i en la seua temporada es poden albirar aus migratòries. El Palmar és altre dels llocs emblemàtics de la zona, on és típic fer una passejada amb barca.

Cal, per tant,  fer un esforç per protegir i conservar els espais naturals perquè no es perda tanta riquesa i tanta bellesa.

 

Créditos