ENTREVISTA A MÓNICA A OLTRA

“Hem posat per davant els interessos dels ciutadans i no els partidistes”

M.CAPARRÓS/A.RAMÍREZ

Després d’estar 32 anys dedicada a la vida política, Mónica Oltra ha aconseguit ser la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana de la mà de la coalició Compromís. Tot va començar fa 15 anys, quan es va afiliar a Esquerra Unida del País Valencià per a poder lluitar contra les desigualtats i les situacions del patiment humà.

 

Encara que actualment es dedica a la política, Mònica ha estudiat dret i al preguntar-li amb què se sent més identificada dubta entre una i altra vessant. "La meua professió és la advocacia, però la vocació política em pot molt", afirma.

"Per a mi Esquerra Unida va ser el meu projecte polític durant molts anys, però jo no vaig formar part dels plans de futur d’Esquerra Unida i van prescindir de mi" va reconèixer Mònica amb tristesa, però actualment es troba molt "cómoda" a Compromís.

Tres són els reptes polítics prioritaris a curt i mitjà termini. En primer lloc, fer la vida més fàcil a aquelles persones més vulnerables; en segon, també li agradaria realitzar polítiques respectuoses amb el medi ambient per a assegurar el futur a les noves generacions "si no adaptem les noves polítiques a aquest repte, les pròximes generacions tindran problemes". I com a últim repte que es planteja de manera prioritària és que tot el món tinga la seguretat que viu en una societat que l’acull i li dóna suport.

A més de ser vicepresidenta, Mónica Oltra és la responsable d’igualtat i polítiques inclusives. És, per tant, la violència de gènere un dels temes que li generen més maldecaps "resulta frustrant que no es donen els resultats que s’esperen de totes les mesures que s’han pres" reconeix. Està convençuda que és necessari canviar rols sexuals i que la societat s’acoste cap a un model realment igualitari "hem de dir que no volem la figura d’un mascle que utilitza la violència i, per això, cal protegir les víctimes i avergonyir els agressors".

Oltra es troba molt orgullosa de la capacitat que han tingut les forces d’esquerres per fer un pacte de govern. "El que hem posat per davant han sigut els interessos dels ciutadans i no els interessos partidistes", va declarar la vicepresidenta. Els ciutadans havien mostrat la seua voluntat a les urnes i els polítics varen haver d’estar a l’alçada d’aquestes eleccions. "El PP havia governat de manera despòtica, havien portat la crisi i només governaven per a uns pocs”.

Acusa el Partit Popular de fer veure "normal i valencià" totes les seues polítiques i es troba molt satisfeta perquè una força com Compromís haja sigut capaç de desvincular aquest binomi PP-valencià.

En política, però, les coses no només són complexes amb l’oposició. De vegades hi ha grans rivalitats als propis partits. Cal recordar que Compromís està format per diferents sensibilitats, el Bloc i Iniciativa (a la qual pertany Mónica Oltra). Són precisament els companys del Bloc que han criticat recentment l’hiperlideratge que representa i la seua simpatia cap a Podemos. Ella pensa que són una "formació coral" en la qual totes les veus estan presents i que cal tenir en compte altres projectes en pro de la pluralitat.  

A nivell personal no renuncia, en la mesura del que pot, a estar amb la família i els amics. De fet, amb alguns dels seus col·legues de l’oposició com Alexis Marí o Alonso, també seria capaç de "fer una cervesa". La vida política, però, absorbix molt de temps; per això Oltra afirma "estic bé com estic ara i no solc plantejar-me el que vindrà demà" davant la possibilitat d’ocupar altres càrrecs. "Allò que m’interessa no és on em trobaré demà, sinó que allò que estic fent hui està bé", va dir per a finalitzar l’entrevista.

 

Créditos