Riuraus i l’escaldà per recuperar les tradicions

V.ALFONSO/M.MANEA

De segur que alguna volta heu observat les panses i vos ha rondat pel cap cóm pot ser el procés que es realitza a fi que a partir del raïm es forme aquesta fruita tan saborosa i diferent. A Massarrojos, una pedania de la ciutat de València, s’ha recuperat la tradició coneguda com l’escaldà del raïm, una activitat ancestral que es vol revifar i per aquest motiu aquest és el segon any consecutiu que se celebra la recuperació de tan antiga tradició.

L’escenari d’aquesta activitat, és el riurau del Mas del Fondo, que, a més de ser el més gran a la Comunitat Valenciana, és l’únic conservat a l’Horta Nord. El propietari d’aquesta típica construcció de l’arquitectura valenciana,Hèctor Cortina, gaudeix del fet que aquest costum anteriorment perdut comence a recuperar-se i mantenir-se i així seguir sent celebrat com anteriorment es feia.

Aquesta celebració també compta amb la participació de Lluís “el Sifoner”, un cantant valencià i un convençut defensor d’aquesta tradició, que durant els segles XVIII i XIX va ser un dels grans motors de l’economia valenciana. Lluís va adonar-se de la gran importància dels riuraus, des del punt de vista arquitectònic, per aquest motiu va decidir formar amb amics l’associació “riuraus vius” i d’aquesta forma s’ha pogut tornar a posar en valor aquesta edificació autòctona i les activitats que hi tenien lloc.

El procés de l’escaldà consisteix a fer una selecció del raïm, on es rebutja el que té pitjor qualitat. A una caldera d’aigua bullint, se submergeix el raïm anteriorment seleccionat i s’afegeixen unes herbes tintoreres com l’artemisa camperola per tal de donar-li un cert to daurat i la sosa càustica, una substància que serveix per tallar la pell del raïm. Una vegada posat damunt del canyís, les escampadores el distribueixen per a finalment iniciar un procés d’assecament i poder tastar les panses al cap d’uns set dies. Per evitar el floriment de les passes amb la humitat, la pluja i les rosades de la nit, aquestes són guardades en els riuraus, aquesta edificació les protegeix de l’exterior i assegura que aquesta fase de secat puga seguir en marxa.

Aquesta activitat popular compta cada vegada amb més adeptes que veuen en la recuperació de l’escaldà als riuraus la possibilitat no només de revifar les tradicions, sinó també compartir una agradable jornada amb el veïnat i els amics de la zona respectant el medi ambient i gaudint de l’aire lliure.

 

 

Créditos